Saturday, March 17, 2012

Selamat Sudah Kawanku Kawen!

Sekejapan sahaja seminggu sudah salah seorang sahabat akrab saya, Nurul Nadia Mazlan selamat di ijab qabulkan dengan pasangannya Syafiq Amin. Sedang berbulan madu di awan biru hendaknya. Nadia sahabat saya (merangkap teman pi makan di hotel saban minggu, teman pi beli makan kat cafe tak kira masa, teman sekelas, teman memanjat tangga-tangga kejayaan, teman seusia, teman ketawa, teman gila-gila, teman bercerita, teman kerja kumpulan, teman jumpa pensyarah, dan segala-galanya yang berkaitan dengan 'teman'). :D

Tanggal 10 Mac lalu, Nadia selamat dinikahkah setelah enam tahun menyulam rasa mengendong cinta (tapi betul ke enam tahun? Terkonfius di situ, mungkin tepat mungkin tidak nanti saya rujuk pada empunya cinta). Majlis pernikahan dan pernikahan Nadia ini menjadikan saya terasa amat dihargai. Dalam ramai-ramai rakan, Nadia memilih saya untuk menjadi pengapit dan mengapitnya sepanjang dua hari majlis berlangsung. Secara tepat, saya menandatangani kontrak sebagai pengapit selama 3 hari 2 malam. Sebenarnya sudah lama saya menantikan tawaran sebagai PENGAPIT. Al-maklumlah, pengapit juga tak kurang glamernya dengan pengantin (jenis gila glamer ni tak boleh nak cakap apa lagi dah). Mungkin atas faktor itu Nadia memilih saya untuk menjadi pengapit..hehe Apatahlagi saya belum bekerja setelah tamat pengajian 3 bulan lalu, jadi saya terima tawaran Nadia itu dengan hati yang melonjak-lonjak!

Majlis pernikahan dan persandingan berlangsung dalam suasana meriah. Pengantin dan keluarga sepakat memilih rona ungu sebagai tema. Saya seorang sahaja yang lari daripada tema. Nadia menetapkan pengapit memakai rona putih.
Malam sebelum berlangsung majlis pernikahan, Nadia diinaikan oleh MakSu. Merah jarinya, menaikkan mood pengantin :) Saya setia menanti di sisi. Belajar dan ambil pengalaman dari Nadia..hehe
Di hening pagi saya menemani Nadia ke A tu Z untuk disolekkan. Tengoklah, pengantin tidak cukup tidur angkara berjaga di malam hari menanti inai merah di jari.
Transformasi wajah Nadia. Berbeza dan naik seri, kan? Cantik. Giliran saya nanti entah bagaimana :p
Harap maap la yek. Pengapit tak sempat nak touch up. Bagi laluan kepada pengantin. Mr. T cakap, muka saya macam tak mandi. (Tak cukup tidur sebenarnya)
Sendu seorang isteri. Nadia pada mulanya hanya ketawa-ketawa, mungkin dihatinya langsung tida merasa apa-apa kerana bukan dia yang akan berjabat tangan dengan Qadi. Akhirnya, sendu berlagu juga. Satu perasaan yang hanya dirasai oleh mereka-mereka yang pernah dan telah melalui proses ijab dan qabul.
 Ciuman hormat dan kasih seorang isteri.
Ambil berkat dengan pengantin. Bila saya akan jadi pengantin begini? Dibawah ni pula gambar-gambar sekitar saya menjalankan tugas sebagai pengapit. Best sebenarnya jadi pengapit ni. Jadi kepada sesiapa yang memerlukan khidmat pengapit, jangan segan silu hubungi saya ye.

Buat Nadia dan Syafiq, saya doakan kalian aman bahagia hingga hujung nyawa, dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah dan sentiasa dilindungi oleh-Nya. 
Tahniah juga kepada Makcik Nab dan Pakcik Lan kerana terima menantu lagi, menantu lelaki tunggal dalam family. Terima kasih atas layanan kalian sekeluarga sepanjang saya menginap di sana. Terasa bagaikan family sendiri. 

(p/s : pengapit sampai demam-demam. Tak kisahlah, janji saya puas hati dapat menaburkan bakti..)

2 comments:

  1. hehhe ambil berkat dulu ye yunk...lps tu giliran anda pula...;)

    ReplyDelete

 

A WOMEN'S DIARY Template by Ipietoon Cute Blog Design